• Ce este energia verde

  • Tipuri de energie verde
  • Energia Solară
  • Energia Eoliană
  • Energia Hidroelectrică
  • Ce este un sistem fotovoltaic
  • Avantajele panourile fotovoltaice
  • Dezavantajele panourilor fotovoltaice

Ce este energia verde?

Energia verde provine din tehnologii de producere a energie regenerabilă care folosesc în mod diferit resurse naturale, cum ar fi energie solară (provine de la lumina soarelui), energia eoliană (de la vânt) și energia hidroelectrică (prin utilizarea fluxului de apă).

Considerăm energie verde doar resursele care nu dăunează mediului înconjurător, așa cum întâlnim în cazul combustibililor fosili. Asta înseamnă ca nu toate sursele utilizate de industria energiei regenerabile sunt “verzi” – generarea de energie care arde materiale organice din pădurile durabile poate fi regenerabilă, dar nu este neapărat verde din cauza cantității mari de Co2 produsă prin procesul de ardere.

Sursele de energie verde sunt generate constant, în mod natural de mediul înconjurător, spre deosebire de combustibilii fosili (gazul natural sau cărbunele) care pot dura milioane de ani pentru a se dezvolta. În plus, sursele verzi evită operațiunile de minare/foraj care la rândul lor sunt dăunătoare ecosistemului.

Tipuri de energie verde

Ce este un sistem fotovoltaic?

Sistemul fotovoltaic este compus din unul sau mai multe panouri solare care folosesc energia soarelui pentru a genera electricitate. Panourile solare au dimensiuni diferite, de la cele care pot fi instalate pe acoperișuri sau cele portabile până la cele masive, folosite în parcurile fotovoltaice.

Panourile solare (cunoscute și sub denumirea de Panouri Fotovoltaice – PV) folosesc tehnologia semiconductoare pentru a converti energia produsă de lumina soarelui în electricitate pe care o poți folosi direct, stoca în acumulatoare sau transmite în rețea.

Un panou fotovoltaic este format dintr-un număr mare de celule, realizate din straturi din material semiconductor, cel mai frecvent din siliciu, iar când lumina lovește acest material se generează un curent electric.

Aceste panouri nu necesită lumina directă a soarelui pentru a funcționa, de aceea creează electricitate și în zilele înnorate. Cu toate astea, cu cât soarele este mai puternic, cu atât produce mai multă electricitate.

Cât produc și ce elemente conțin panourile fotovoltaice

Un sistem solar fotovoltaic este format din mai multe panouri, fiecare generând între 355W și 650W (în funcție de modelul ales) în lumina puternică a soarelui. Un sistem conține între 10 și 20 panouri și generează curent continuu (DC). Această energie electrică poate fi folosită pentru consumul propriu sau poate fi exportată în rețea.

Pentru a beneficia de producția maximă a acestor sisteme, panourile trebuie amplasate pe un acoperiș sau o zonă neumbrită, orientată spre sud. Acoperișurile orientate spre nord nu sunt recomandate, iar cele orientate spre est sau vest ar putea produce cu aproximativ 10-30% mai puțină energie decât unul orientat spre sud. Orice clădire sau copaci pot deveni obstacole și pot avea un impact negativ asupra performanței sistemului.

Un sistem fotovoltaic cuprinde: panouri fotovoltaice, structura de montaj a panourilor fotovoltaice, invertor solar, contor inteligent, modul de comunicație, materiale pentru conexiuni, tablou electric curent continuu/curent alternativ și acumulatori.

Avantajele panourile fotovoltaice

  • Regenerabile – Panourile fotovoltaice generează energie electrică prin transformarea fluxului continuu de energie de la soare
  • Reduce poluarea – Panourile fotovoltaice sunt o sursă de energie ce nu produce cantități de Co2
  • Costuri de operare reduse – Procesul fotovoltaic care transformă lumina solară în energie electrică nu necesită combustibil și costuri variabile
  • Montare ușoară – Sunt ușor de asamblat și au o durată de viață foarte mare (peste 25 de ani)

Dezavantajele panourilor fotovoltaice

Fiecare tehnologie vine și cu unele minusuri și compromisuri. Dezavantajele panourilor fotovoltaice sunt mult mai mici în comparație cu beneficiile pe care le aduc.

  • Costuri inițiale destul de mari – Inițial trebuie să existe capital pentru această investiție, dar ea se va amortiza pe parcurs.
  • Randament scăzut în zilele ploioase – Panourile produc mai puțină electricitate când vremea este nefavorabilă, de aceea se recomandă și stocarea energiei în acumulatori.
  • Producerea panourilor – Procesul de fabricație al panourile fotovoltaice afectează mediul înconjurător pe termen scurt, amărtizându-și amprenta de Co2 în timpul generării energiei verzi, în defavoarea combustibililor fosili.
  • Îngrijire continuă pentru randament maxim – Panourile fotovoltaice trebuie îngrijire periodic pentru a elimina orice element ce poate afecta productivitatea acestora (zăpadă, praf, reziduuri organice etc).