Ce este un prosumator

De mai bine de un secol, cei mai mulți dintre noi consumăm energie electrică din rețea de la un furnizor local și avem titlul de consumatori. Dar asta începe să se schimbe.

Din cauza impactului asupra mediului înconjurător, în rândul afacerilor și nu numai s-a semnalat o schimbare tot mai mare a modului în care își alimentează casele și afacerile, luând naștere concepul de „prosumatorii”.

Pentru a fi prosumator (producător + consumator) trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile, precum panouri fotovoltaice pe clădirea afacerii tale sau eoliene pe pământul tău sau închiriat.

Conform legii nr. 220/2008, prosumatorul este clientul final care îşi desfăşoară activităţile în spaţiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate şi care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produse în clădirea lui.

Cum calculezi consumul și energia necesară

Pentru a calcula necesarul de energie pentru afacerea ta trebuie ținut cont de mai multe variabile:

  • Facturile anterioare la energie electrică

    Necesarul mediu de energie al afacerii poate fi calculat în funcție de facturile anterioare de la furnizorii de energie electrică. Pentru a calcula numărul de panouri solare, trebuie să înmulțiți consumul orar de energie cu orele de vârf de lumină solară din regiunea în care este amplasat sediul. Rezultatul se împarte la puterea unui panou.

  • Clima și radiația solară în zonă

    Clima are și ea rol în estimarea necesarului de panouri solare. Pentru a determina numărul de panouri necesare, trebuie să cunoști numărul de ore de vârf de soare în zonă. Orele de vârf ale soarelui nu sunt doar numărul de ore dintre răsărit și apus, ci se referă la numărul de ore pentru care intensitatea soarelui înregistrează o medie de 1.000 de Wați pe metru pătrat.

  • Eficiența și puterea panourilor fotovoltaice

    Numărul de panouri solare depinde de câtă energie produce un panou solar. Capacitatea de generare a energiei unui panou depinde în general de eficiența și puterea panoului. Eficiența unui panou solar se referă la cantitatea de lumină solară care cade pe suprafața panoului și este transformată în energie electrică, iar puterea panoului se referă la producția de energie teoretică a unui panou solar în condiții standard.

    Un panou fotovoltaic de la FOTON PLUS generează între 355W și 650W (în funcție de modelul ales) în lumina puternică a soarelui.

    Pentru a calcula eficient producția de energie potențială, poți folosi acest calculator.

  • Dimensiunea panoului solar

    Numărul de panouri depinde și de mărimea panourilor solare pentru suprafața în care sunt folosite. În cazul unei suprafețe mici de acoperiș, dimensiunea unui panou solar poate fi un punct important de luat în considerare.

Cui vinde prosumatorul energia

În funcție de capacitatea instalată fie se face o compensare de energie de la un distribuitor local, fie energia suplimentară este vândută către furnizor.

Conform legii 123/2012, în cazul vânzării, prețul energiei produse de un prosumator se va calcula în funcție de prețul mediu ponderat înregistrat de PZU (Piața pentru Ziua Următoare) în luna în care a fost produsă și va fi vândută unuia dintre furnizorii de energie electrică licențiați la nivel local cu care prosumatorul are deja un contract încheiat ca și consumator.

Care sunt costurile energiei solare produse

Din punct de vedere al costurilor se pot lua în considerare:

  1. Costul echipamentelor
  2. Costuri de proiectare, instalare și testare
  3. Costuri legate de autorizații
  4. Costuri de mentenanță (dacă e necesar)
  5. Prețul de vânzare a energiei către furnizor (dacă e necesar)
  6. Prețul de cumpărare a energiei de la furnizor (dacă e necesar)