Energia hidroelectrică este o formă de energie regenerabilă ce folosește puterea apei în mișcare pentru a genera electricitate.

Majoritatea centralelor hidroelectrice au un rezervor de apă, o poartă sau supapă pentru a controla cantitatea de apă care curge din rezervor și o ieșire sau un loc în care apa ajunge după scurgere. Apa câștigă energie potențială chiar înainte să se reverse peste vârful unui baraj sau să curgă în josul unui deal. Energia potențială este transformată în energie cinetică pe măsură ce apa curge în vale. Apa poate fi folosită pentru rotirea palelor unei turbine pentru a genera energie electrică.

Tipuri de centrale hidroelectrice

Există trei tipuri de centrale hidroelectrice, cea mai comună fiind o intalație de acumulare. Într-o instalație de acumulare, un baraj este utilizat pentru a controla fluxul de apă stocată într-o piscină sau rezervor. Când este nevoie de mai multă energie, apa este eliberată în baraj. Odată ce apă este eliberată, gravițatia preia controlul și apa curge în jos printr-o turbină. Pe masură ce palele turbinei se rotesc, ele alimentează un generator.

Un alt tip de centrală hidroelectrică este o instalație de deviere. Acest tip este unic deoarece nu folosește un baraj, ci o serie de canale pentru a canaliza apa curgătoare a râului către turbinele care alimentează generatorul.

Al treilea tip este o instalație de depozitare prin pompare. Această instalație colectează energia produsă din energia solară, eoliană și nucleară și o stochează pentru utilizare ulterioară. Instalația stochează energie prin pomparea apei în sus de la o piscină aflată la o altitudine mai mică la un rezervor aflat la o altitudine mai mare. Când există cerere mai mare de energie electrică, apa situată în piscina superioară este eliberată. Pe măsură ce această apă curge înainte în rezervorul inferior, pune în mișcare o turbină pentru a genera mai multă electricitate.

Beneficiile hidrocentralelor

Flexibilă – Electricitatea generată de hidrocentrale poate fi adaptată la cerere, deoarece apa din baraje poate fi reglată

Fără CO2 – Soluțiile FOTON PLUS generează energie electrică fără a elibera emisii nocive de carbon în aer

Costuri de operare reduse – Sisteme care transformă puterea apei în energie electrică nu necesită combustibil și costuri variabile

Valorile FOTON PLUS

Antreprenorii români fac România verde!

Obiectivul FOTON PLUS este să conecteze cât mai multe firme din România la energia verde prin panouri solare, hidrocentrale și turbine eoliene.

  • Cele mai bune soluții de energie verde pentru companii mici, mijlocii și mari

  • Proiectarea și dimensionarea optimă a sistemului de energie, în funcție de nevoile fiecărui client

Proiecte recente

Câteva dintre proiectele FOTON PLUS finalizate cu succes! Antreprenori din România care au ales să devină prosumatori!

Cauți alte soluții?

Panouri Solare

Turbine Eoliene

Dacă energia verde se potrivește afacerii tale,

Cere o ofertă personalizată

Nume
Nume Companie
Email
Telefon
Cum te putem ajuta?
Bugetul Proiectului
Termen de finalizare
Alte detalii