Danemarca, Suedia și Finlanda ar putea adăuga un total de 12,8 GW de energie fotovoltaică până în 2030, potrivit unui nou studiu al companiei norvegiene de cercetare Rystad Energy. Regiunea nordică urmează să devină o putere din surse regenerabile în Europa, eolianul terestre reprezentând cea mai mare parte a creșterii de 61,5 GW.
Se așteaptă ca Danemarca să conducă dezvoltarea solară în regiune. Rystad Energy estimează că țara va adăuga 9 GW de energie fotovoltaică până în 2030, urmată de Suedia cu 3 GW și Finlanda cu 0,8 GW. Până în 2030, Suedia își propune să își aprovizioneze 65% din capacitatea sa de generare a energiei din surse regenerabile. Finlanda și-a stabilit ținta la 51% și Danemarca la 55%.
Nordicii produc în prezent peste 90% din energia lor (inclusiv nucleară) prin surse regenerabile și sunt exportatori importanți de energie electrică în restul Europei
Această tendință se va intensifica pe măsură ce geografia, tehnologia și experiența managerială din regiune vor vedea creșterea investițiilor în energie regenerabilă și a generației.
Proiectele cu hidrogen verde sunt, de asemenea, pregătite pentru o creștere substanțială în regiune. Danemarca, Suedia și Finlanda au anunțat aproape 40 de proiecte separate pe hidrogen, operațiunile fiind programate să înceapă în 2030 sau mai devreme.
Danemarca va conduce, de asemenea, absorbția hidrogenului verde, reprezentând 12% din piața europeană până în 2030. Suedia va urma cu o cotă de 5%, deoarece caută să folosească hidrogenul verde pentru a-și decarboniza industria siderurgică.
Conform celor mai recente statistici, Danemarca avea o capacitate fotovoltaică instalată de peste 2 GW până la sfârșitul anului 2021, în timp ce Suedia și Finlanda se situau la 1,59 GW și, respectiv, 395 MW.